مطالبی که باید در مورد عایق کاری بدانید

مطالبی که باید در مورد عایق کاری بدانید

عایق کاری با کاهش اتلاف گرما (یا کاهش خروج هوای خنک در تابستان) باعث کاهش مصرف انرژی، کاهش هزینه  و ذخیره پول شما می شود و یک محیط راحت را برای شما فراهم می کند (آسایش حرارتی).
عایق کاری با کاهش سرعت حرکت هوای گرم به سمت دیوارها، سقف و کف ساختمان، میزان اتلاف حرارت را کاهش می دهد. هر چند که تمام موادی که در ساختمان استفاده می شوند باعث کاهش سرعت حرکت هوای گرم به بیرون ساختمان می شود اما عایق های حرارتی عملکرد بسیار موثرتری دارند و بطور ویژه مانع از اتلاف حرارت می شوند. عایق های حرارتی موجب می گرددند که هوای داخل ساختمان در زمستان، گرمتر و در تابستان خنک تر از هوای بیرون بماند.

 

چگونگی انتقال حرارت

گرما همواره به دنبال تعادل است. این بدین معنا می باشد که هوای گرم همواره به سمت سردتر حرکت می کند تا تعادل دمایی حفظ شود، هرچقدر که این تفاوت گرمایی بیشتر باشد سرعت انتقال حرارت بیشتر می شود. این دلیل خروج هوای گرم از طریق پنجره ها و دیوارها در طول زمستان و یا ورود هوای گرم در تابستان به داخل ساختمان می باشد.

همانطور که در تصویر نشان داده شده است، گرما از طریق تابش، جابجایی و هدایت حرارتی منتقل می شود.
تابش: نور خورشید و گرمای تابیده شده از منابع گرمایی در خط مستقیم به سمت منابع سرما مانند سقف، دیوار، افراد و … حرکت می کنند. در انتقال حرارت از طریق تابش نیازی به وجود محیط مادی نیست و بدون وجود هوا نیز گرما منتقل می شود (رسیدن گرمای خورشید از فضا به زمین بدون وجود محیط مادی به این روش انجام می شود).
انتقال حرارت جابجایی: در یک اتاق، هوای گرم به سمت سقف حرکت می کند و هوای سرد به سمت کف. این حرکت جابجایی نامیده می شود، گرما از طریق هوا منتقل می شود، به ویژه از طریق فضاهای بزرگ و محصور که در آن هوا بصورت آزاد حرکت می کند. وسایل گرمایشی باعث گرم شدن هوا می شوند، هوای گرم که سبک تر است و به سمت بالا حرکت می کند و هوای سرد جایگزین آن می شود، هوای گرم در مسیر حرکتش به سمت بالا با تماس با اجسام سرد، گرمای خود را از دست می دهد و دمایش پایین می آید بنابراین سنگین می شود و به سمت پایین حرکت می کند. این سیکل چرخش ادامه پیدا می کند و از این طریق باعث انتقال حرارت از طریق جابجایی می شود.
انتقال حرارت هدایتی: زمانی که یک ظرف بر روی شعله آتش قرار می گیرد، گرما از طریق هدایت از شعله های آتش به ظرف منتقل می شود. هر چقدر که ماده چگال تر باشد گرما بهتر از طریق هدایت انتقال می یابد. برای مثال اگر سقف های فلزی را در یک روز گرم سال لمس کنید گرما به سرعت از طریق هدایت به دستتان منتقل می شود. عایق های حرارتی که متراکم نیستند (مانند الیاف پشم سنگ) هدایت گرمایی پایینی دارند و مانع از انتقال حرارت به این روش می شوند.

 

عایق حرارتی چگونه عمل می کند

عایق های حرارتی از مواد مختلفی در فرم های گوناگون تولید می شوند: عایق های پتویی، لحافی، تخته ای، تخته ای سخت، به شکل خام، فوم، عایق های تابشی و اشکال دیگر. بعضی از این عایق ها در کاهش انتقال حرارت از طریق هدایت عملکرد بهتری دارند و بعضی در کمینه کردن انتقال حرارت از طریق تابشی و یا جابجایی.
اینکه عایق حرارتی به چه میزان باعث کاهش انتقال حرارت شود به مواد تشکیل دهنده آن بستگی دارد.
بعضی از عایق ها با به دام انداختن هوا درون ساختار خود مانع از انتقال حرارت می شوند و بعضی از عایق ها با بازتاباندن گرمای تابیده شده به آن ها مانع از انتقال آن به طرف دیگر عایق می شوند. 

 

نکات عایق کاری ساختمان

عایق حرارتی باید بین هر مانع ای که بین محیط گرم و سرد وجود دارد نصب شود. در حقیقت عایق باید مانند یک کپسول اطراف ساختمان را فراگیرد و آن را ایزوله کند. در ساختمان، اتاق زیرشیروانی مهمترین قسمت برای عایق کاری می باشد. اتاق زیرشیروانی عایق کاری نشده می تواند تا 30% باعث افزایش هزینه سوخت شود. عایق کاری اتاق زیرشیروانی می تواند نتیجه قابل توجهی در راندمان عایق کاری داشته باشد.
عایق کاری دیوارهای خانه مهم است، قیمت عایق کاری دیوارها در طول ساخت و ساز و قبل از اجرای پوشش دیوار مناسب است، اما عایق کاری پس از اتمام ساختمان گران قیمت می باشد و اجرای آن سخت است (مگر اینکه در حال بازسازی ساختمان باشید).
اگر دیوارهای خانه شما عایق کاری نشده باشد و در شرایط آب و هوایی سرد قرار داشته باشید، هزینه عایق کاری ساختمانتان را محاسبه کنید و حساب کنید چندسال طول می کشد هزینه آن از طریق صرفه جویی 16% تا 20% سوخت، جبران شود. در صورت اقتصادی بودن هزینه، حتما ساختمانتان را عایق کاری کنید. زیرا عایق کاری نه تنها باعث کاهش هزینه سوخت مصرفی می شود بلکه با آسایش حرارتی که ایجاد می کند محیط مناسب تری برای زندگی فراهم می کند.
ایجاد خلاء بین عایق نیز کمک کنند است، این روش می تواند 5% تا 15% باعث کاهش هزینه گرمایش شود.
دیوارهای بیرونی و پایه های ساختمان نیز باید عایق کاری شوند.

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد