آکوستیک چیست؟
معنی آکوستیک چیست؟
واژه آکوستیک به دو صورت تعریف میشود:
اگر این واژه بصورت جمع یعنی Acoustics نوشته شود به معنای شاخهای از علم فیزیک و به اصطلاح صوت شناسی است. اما در صورت ساده آن یعنی Acoustic به معنای کیفیت و خصوصیات بازتاب صوتی یک اتاق است. به زبان ساده، وقتی میگوییم اکوستیک اتاق یعنی ویژگیهای بازتاب صوتی اتاق. یعنی این اتاق چقدر صدا را بازتاب میدهد و آیا برای ضبط صدای حرفهای مناسب است یا نه و وقتی میگوییم «اکوستیک کردن» منظورمان ایجاد تغییراتی در دیوارهها یا کف و سقف برای کم کردن اکوی صدا است.
عایق صوتی، توانایی پوشش صداها محیط داخلی، نسبت به نمای بیرونی آن است.یعنی میتوان از یک عایق صوتی مناسب برای پوشاندن و جلوگیری از نفوذ، نویزهای صوتی وارد شده از خیابان یا صداهای فضای خارجی و یا بالعکس استفاده نمود.این فرآیند متکی به توانایی سطوحی خاص در ایجاد موانع صوتی است که مانع عبور سر و صدا از محیطی به محیط دیگر می شود.
برای دستیابی به یک محیط ایزوله شده صوتی، امواج صوتی باید کاملا توسط سطح مواد استفاده شده در یک اتاق منعکس یا جذب شوند و این فرآیند بدون اینکه صدا به طرف دیگر منتشر شود صورت می پذیرد. تمام مصالح با توجه به ساختار خود صداهایی که با آنها برخورد می کنند را یا جذب می نمایند یا منعکس می کنند و یا انتقال می دهند.هنگامی که امواج صوتی منعکس شوند باعث افزایش سطح اکو و واژگونی عمومی صدا در یک فضا می شوند.یعنی فضایی که با مواد منعکس کننده مانند بتن ساخته شده باشد، چندین تکرار با وضوح کمتر از صدای اولیه ایجاد می نماید که می تواند برای مواردی همچون محل همایش ها یا تجمعات مردمی مناسب باشد.
در نقطه مقابل آن، مواد جذب کننده صوتی پدیده ای است که بازتاب امواج صوتی را در یک محیط به حداقل می رساند و باعث می شود صداها بلافاصله پس از انتشار ناپدید شوند.حالا این یعنی هرچه ماده یا متریالی که به یک اتاق اضافه می گردد در برابر صدا جاذب تر باشد، زمانی واژگونی صدا کوتاه تر است و سریعتر ناپدید می شود. در این نقطه پس ار توضیحات بالا سردرگمی در مورد آکوستیک نمودن یک اتاق بیشتر می شود.زیرا ما مواد عایق صوت را به خوبی نمی شناسیم و معمولا به توده های بزرگ عایق صوتی در دیوارها و صفحات ضخیم و سنگین در برخی موارد نیاز خواهد بود.بیایید کمی بیشتر راجع به آن بدانیم.
اگر موادی برای آکوستیک در نظر دارید که “جاذب صوتی خوبی” باشند پس سبک، نرم و متخلخل هستند.حال اگر برعکس به دنبال “جاذب صوتی خوبی” هستید بدانید که آنها سنگین، سخت و صاف هستند.اگر ایده شما در رابطه با آکوستیک نمودن یک اتاق این است که نویز و صداهارا جایی محصور و یا کاملا از اتاق خارج کنید باید توده های ساختاری دیوارها، کف و سقف افزایش یابد و فضاهایی که هوا از درها و پنجره ها داخل و خارج می شود نیز کاملا آب بندی شوند.اما اگر هدف شما این باشد که تنها محیطی دلپذیر و مطلوب و آرامش بخش ایجاد نمایید، چیزی که دنبال آن هستید با عایق های جاذب صدا بدست می آید.
برای سالن ها، استودیوها، تئاترها و سینما ها و مکانهایی از این دست آکوستیک بودن باید تا حد ممکن نزدیک به ایده آل باشد و قبل از شروع کار باید تجزیه و تحلیل مواد در همه سطوح موجود در اتاق ها انجام شود و مشخص شود که در هر نقطه چقدر قدرت جذب و بازتاب لازم است، پس برای انجام این کارهای حرفه ای تجربه یک متخصص آکوستیک ضروری است.
برای دستیابی به دانش پایه در آکوستیک، شناخت خصوصیات برخی از متداول ترین مواد و مطالب مرتبط به آن مهم است.برای این منظور، جداولی وجود دارد که ضرایب جذب هر ماده را هنگام قرار گرفتن در معرض فرکانس های خاص(هرتز) در آن به تفکیک ذکر شده است.این میزان از ۰.۰۰ (کاملا بازتابنده) تا ۱.۰۰ (کاملا جاذب) متغیر است.
مواد کم جذب(در برابر صدا)
سنگ یا آجر با روکش گچ | ۰.۰۲۵
بتن بدون محافظ یا روکش | ۰.۰۳
شیشه | ۰.۰۳
مرمر | ۰.۰۱
گرانیت | ۰.۰۱۵
سطح فلزی | ۰.۰۲۵
سرامیک | ۰.۰۱۵
مواد جاذب تر(در برابر صدا)
پشم شیشه | ۰.۶۸
پشم سنگ | ۰.۷۲
فوم های صوتی | ۰.۵
تابلوهای صوتی الیاف چوبی | ۰.۵۷