انواع عایق های صوتی

بطور کلی عایق های صوتی به سه دسته تقسیم می شوند:
1- عایق های متخلخل
2- عایق های صوتی پنلی
3- عایق های رزونانسی

عایق های صوتی مختلخل در فرکانس های بالا راندمان خوبی دارند و عایق های صوتی پنلی و رزونانسی در فرکانس های پایین تاثیر بهتری دارند.
ارتعاش ذرات هوا باعث انتقال صدا می شود، در هنگام عبور صدا از عایق های صوتی مقداری از انرژی ارتعاشی (بسته به راندمان عملکردی عایق) جذب می گردد که این باعث کاهش شدت صدا می شود.
انرژی جذب شده توسط عایق صوتی به گرما تبدیل می شود که مقدار گرمای تولید شده بسیار کم می باشد.

برای بررسی عملکرد عایق های صوتی از پارامتر ضریب جذب استفاده می کنند که عددی بین صفر و یک می باشد. اگر ماده تمام صدا را جذب کند این ضریب برابر با 1 است و در صورت بازتاب تمام صدا ضریب جذب برابر با صفر می شود.
شناسایی انواع عایق های صوتی به طراحی سیستم صحیح عایق کاری و رفع اشکالات آکوستیکی کمک می کند.

 

مکانیسم جذب در عایق های صوتی متخلخل

در هنگام برخورد امواج صدا به سطح مواد متخلخل ذرات هوایی که درون عایق های متخلخل وجود دارند به ارتعاش در می آیند و مسیر حرکت موج به دلیل استحکاک سایشی که با ذرات ماده دارد تغییر می کند و از اندازه حرکت آن کاسته می شود. این پدید باعث می شود که از انرژی صوت و شدت آن کاسته شود.

 

مکانیسم جذب در عایق های رزونانسی

جاذب های رزونانسی مانند یک سیستم جرم فنر عمل می کنند و به دو نوع تقسیم بندی می شوند. در عایق های جاذب صوت هلمهولتز هوا که از طریق سوراخ های صفحات به عایق صوتی برخورد می کند مانند جرم در سیستم جرم فنر عمل می کند. عایق های صوتی پشم های معدنی (پشم سنگ و سرباره) جزء این گروه از جاذب های صدا می باشند. در جاذب های صوتی پوسته ای (مانند لاستیک، وینیل یا تخته ی چند لایه) یک صفحه از ماده نقش جرم را بازی می کند.
در این دو نوع عایق صوتی، هوای محصور شده نقش فنر را بازی می کند و با تغییر جرم و یا سختی فنر می توان فرکانس رزوناس را تغییر داد، در فرکانسی که جذب حداکثر باشد.

 

انواع مواد جاذب متخلخل:

– پشم های معدنی (مانند پشم سنگ و سرباره)
– فوم
– پلاستر آکوستیکی
– پرده
– فرش
– coustone
– Aerogels
– کربن تقویت شده
– کامپوزیت ها

 

انواع جاذب های رزونانسی

– Bass trap
– جاذب های ریز سوراخ
– بلوک های بتنی

 

پشم های معدنی

عایق های صوتی پشم های معدنی (مانند پشم سنگ و سرباره) مواد خام در دمای بالا ذوب می شوند و بصورت الیاف در می آیند. از اتصال الیاف سرد شده عایق های صوتی پشم های معدنی تولید می شوند. آرایش، جهت گیری، ابعاد الیاف و همچنین چگالی عایق صوتی، تعیین کننده میزان جذب آکوستیکی در این نوع عایق های صوتی می باشد.

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد