عایق کاری حرارتی کوره ها و تنورها
یکی دیگر از تاسیساتی که عایق کاری آن ها اهمیت دارد، چه از نظر صرفه جویی در هزینه انرژی مصرفی و چه از نظر تاثیر بر عملکرد حرارتی آن، عایق کاری حرارتی کوره ها و تنورها می باشد. عایق کاری این دو نوع تجهیز از عایق کاری تجهیزات صنعتی معمول دیگر سخت تر می باشد. بسته به عملکرد کوره ها و تنورها، عایق کاری آن ها به دو روش انجام می شود:
1- عایق کاری کوره هایی که بطور مداوم کار می کنند و یا دما و فشار داخلی آن ها بسیار زیاد است. سطح خارجی این کوره ها از ماده ای با جنس دیرگداز متراکم انتخاب می شود و عایق کاری در سطح خارجی انجام می شود.
2- در شرایطی که کوره بطور مداوم کار نمی کند و یا شرایط عملکردی آسان تری دارد، می توان از عایق حرارتی به عنوان آستر استفاده کرد.
در عایق کاری حرارتی ابتداد باید مکانیزیمی که باعث اتلاف حرارت می شود را بشناسیم تا روش مناسب و کارآمدتری را برای عایق کاری حرارتی انتخاب کنیم. اتلاف حرارتی در کوره ها و تنورها بطور کلی به دو روش صورت می گیرد، که با انتخاب عایق حرارتی و روش عایق کاری مناسب می توان این مقدار را به کمترین میزان رساند:
– اتلاف حرارتی از طریق دیوارها، به روش های رسانشی، همرفتی و تابشی
– اتلاف حرارتی ناشی از جسم حرارتی
در کورها و تنورهای که عملکرد مداوم دارند، عایق کاری حرارتی باید به صورتی انجام شود که میزان اتلاف حرارت از طریق دیوارها و سقف به حداقل برسد، در حالی که در عایق کاری کوره هایی که بطور متناوب کار می کند، عایق کاری باید اتلاف حرارت ذخیره سازی گرما را کاهش دهد.
علاوه بر این در عایق کاری کوره ها باید تغییرات احتمالی دما در طول کار در نظر گرفته شود. در کوره هایی که بطور متناوب کار می کنند، کوره باید در طول فرایند سرد شود و اگر عایق کاری از خارج انجام شود باعث می شود که فرایند سرد شدن کوره طولانی تر شود. اما می توان با عبور دادن مقداری هوا سرد از داخل کوره، فرایند سرد شدن آن را سریعتر کرد.
عایق کاری بر روی دمای جسم دیرگداز که در داخل کوره استفاده شده است تاثیر می گذارد و می تواند باعث گرم شدن بیش از حد جسم دیرگداز، عایق حرارتی و حتی تجهیزات می شود. بنابراین این تغییرات دمایی نیز باید در نظر گرفته شود.
انرژی که برای گرم کردن متناوب کوره های با عملکرد متناوب استفاده می شود مقداری قابل توجهی می باشد، اگر سیکل های کاری کوتاه باشد این میزان گرما بیشتر می شود. از اینرو عملکرد متناوب یک کوره اثر قابل ملاحظه ای بر مقدار نسبی اتلاف حرارت نسبت به حالت کارکرد دائم دارد.