متداول ترین مواد عایق – انواع عایق حراراتی از نظر جنس
هر ماده ای که مانعی بر سر انتقال حرارت باشد و گرمای را با ریت بسیار پایین از خود عبور دهد یک عایق حرارت می باشد، همه ی این مواد به یک میزان مانع از انتقال حرارت نمی شوند و از تمام این مواد برای عایق کاری استفاده نمی شود. متداول ترین موادی که به عنوان عایق حرارتی در صنعت و عایق کاری تاسیسات استفاده می شود شامل موارد زیر می باشد:
– الیاف معدنی یا پشم های معدنی (مانند پشم سنگ): مواد اولیه این نوع عایق ها، سنگ های معدنی و یا سرباره می باشد و از طریق ذوب این مواد و تبدیل آن ها به الیاف پشمی شکل تولید می شوند. عایق های الیاف معدنی در دماهای بالا تا 1000 درجه مقاوم می باشند و غیر قابل اشتعال هستند. این نوع عایق ها به دلیل ساختار الیافی که دارند جاذب صدا می باشند و به همین دلیل به عنوان عایق های صوتی نیز استفاده می شوند. عایق های پشم سنگ و پشم سرباره از این گروه می باشند.
طول عمر بالایی دارند، نصب و حمل و نقل آن ها آسان می باشد. عایق های پشم سنگ یکی از پر مصرف ترین عایق ها در صنعت ساختمان سازی در جهان می باشد و در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، در صورت عایق کاری ساختمان با عایق پشم سنگ، شرکت های بیمه تخفیف های خوبی به مالکان آن ها می دهند.
عایق های تشکیل شده از الیاف های معدنی به شکل پتویی، تخته ای، لوله ای و خام در دسترس هستند و عمدتا در محدوده عملکرد دمای متوسط و بالا استفاده می شوند.
– کلسیم -سیلیکات: عایق های کلسیم-سیلیکات از آهک ساخته شده و با ذرات سیلیکات تقویت شده اند و بصورت یکپارچه و صلب به همراه مواد معدنی آلی می باشند. این عایق ها مقاومت خوبی در برابر تغییر شکل دارند و جاذب رطوبت می باشند. محدوده دمایی کارکرد آن ها بین 38 تا 900 درجه سانتیگراد می باشد.
– الاستومری-سلولزی: این نوع عایق ها از الاستومرهای طبیعی، مصنوعی و یا ترکیبی از هر دو نوع تشکیل می شوند و به شکل انعطاف پذیر، نیمه صلب و یا فوم های یکپارچه صلب با ساختار سلول بسته تولید می شوند. از این نوع عایق ها در شرایط دمای بالای 104 درجه سانتیگراد قابل استفاده می باشند.
– شیشه ای-سلولزی: این نوع عایق ها بصورت تخته ای، لوله ای و سایر اشکال تولید می شوند و در محدوده ی دمایی بین 40- تا 480 درجه سانتیگراد کاربرد دارند. در دماهای پایین هدایت حرارتی کمی دارند، در مقابل خوردگی نیز مقاوم هستند و مقاومت سایش آن ها کم می باشد.
– الیاف شیشه (پشم شیشه): عایق های تشکیل شده از الیاف شیشه در اشکال مختلفی تولید می شوند، از جمله بصورت پتویی انعطاف پذیر، صفحات صلب و نیمه صلب و پوشش های پتویی و لوله ای. بسته به ساختار فیزیکی این نوع عایق دمای کارکرد آن بین 73- تا 538 درجه سانتیگراد می باشد.
– پلاستوفوم (فوم پلاستیکی): عایق پلاستوفوم از مواد یکپارچه و بصورت سلول بسته تشکیل شده است. در طول زمان و با افزایش عمر این نوع عایق ممکن است به دلیل نفوذ هوا به درون سلول های آن، هدایت حرارتی این نوع عایق افزایش پیدا کند. مواد تشکیل دهنده عایق پلاستوفوم قابل اشتعال هستند اما آتش را گسترش نمی دهند. این نوع عایق به شکل های پیش ساخته و تخته ای در دسترس می باشند. از آن ها معمولا در محدوده عملکرد دماهای پایین و یا متوسط استفاده می شود.
– عایق های سیمانی: عایق های سیمانی مخلوطی از الیاف فیبری و مواد مختلف عایق با آب و نوع خاصی از سیمان است. (انواع مختلفی از سیمان استفاده می شود که با توجه به خواص آن به 5 نوع تقسیم می شوند). این عایق ها بصورت نرم می باشند و برای عایق کاری سطوح نامنظم بکار می روند. هزینه نصب و اجرای این نوع عایق زیاد می باشد. از عایق های سیمانی در عایق کاری سطوح با دما بالا استفاده می شود.
– عایق های الیاف نسوز: عایق های نسوز از ترکیب مواد معدنی، الیاف سرامیکی، ذرات سیلیکا و اکسیدهای آلومینیوم تشکیل شده اند که در دمای بالا تولید می شوند. عایق های الیاف نسوز به شکل پتویی و یا به شکل آجری یکپارچه ساخته می شوند.