مقدار عایق کاری حرارتی
یکی از مهمترین پارامترهای در عایق کاری حرارتی ساختمان ضخامت عایق به کار رفته است. اگر عایق حرارتی با ضخامت کمتر از حد مورد نیاز استفاده شود موجب می شود که عایق کاری راندمان حرارتی کمی داشته باشد و اگر بیشتر از ضخامت بهینه باشد تنها باعث افزایش هزینه عایق کاری می گردد.
اینکه ضخامت عایق حرارتی بکار رفته چقدر باشد یکی از پارامترهای مهم برای طراحان ساختمان می باشد که هم بتواند از پس عایق کاری ساختمان برآید و هم هزینه اضافه دربر نداشته باشد. محاسبه ضخامت عایق حرارتی با استفاده از روابط انتقال حرارت و شرایط آب و هوایی (محیطی) انجام می گیرد.
در عایق کاری حرارتی لوله ها شعاع بحرانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زمانی که شعاع لوله به شعاع بحرانی برسد میزان اتلاف حرارت به بیشنه مقدار خود می رسد، بنابراین در هنگام انتخاب عایق حرارتی به منظور عایق کاری لوله باید عایقی انتخاب شود که شعاع لوله را بیشتر از شعاع بحرانی کند.
معمولا عایق های حرارتی در ضخامت های مختلف تولید و به بازار عرضه می گردد. معمولا برای عایق های حرارتی مختلف در شرایط آب و هوایی و کارکردی مختلف ضخامت هایی توسط تولید کنندگان توصیه می شود که از مقرارت ساخت و ساز (کشوری و یا بین المللی) تبعیت می کنند و قابل اعتماد می باشد.
بعضی از عایق های حرارتی که به منظور عایق کاری ساختمان و یا در تجهیزات صنعتی استفاده می شوند دارای دانسیته (چگالی) ثابتی هستند اما بعضی دیگر از عایق ها مانند عایق صوتی حرارتی پشم سنگ و پشم سرباره در چگالی و ضخامت های مختلف تولید می شوند.
باید توجه داشت که چگالی عایق حرارتی بطور مستقیم بر مقدار R-value عایق تاثیر می گذارد که این مسلئه باید در عایق های با چگالی مختلف در نظر گرفته شود. در این موارد تولید کنندگان پشم سنگ و پشم سرباره معمولا در کاتالوگ های خود علاوه بر ضخامت عایق، چگالی آن را نیز ذکر می کنند.
در برخی از شرایط و مکان ها هدف از عایق کاری تنها عایق کاری حرارتی نمی باشد بلکه جنبه های صوتی و ضد حریق بودن عایق نیز مهم است، بخصوص اگر عایق برای مکان های مسکونی و عمومی مانند بیمارستان ها، کتابخانه ها، مساجد، اتاق های کنفرانس و سمینار، سالن های نمایش و غیره استفاده شود.
عایق های حرارتی پشم های معدنی (مانند پشم سنگ و پشم سرباره) همزمان عایق حرارتی–صوتی و ضد حریق می باشند. در هنگام انتخاب عایق حرارتی با ضخامت مناسب باید شرایط آکوستیکی را نیز در نظر گرفت تا عایق استفاده شده از نظر صوتی نیز راندمان و عملکرد مناسبی داشته باشد.