آلودگی صوتی و پیامدهای آن بر سلامتی
صداهای بلند و یا صداهای با توان بالا که دارای شدت صوت بالایی می باشند پیامدهای بدی بر روی سلامت جسمی و روحی دارند که البته تاثیرات آن بر روح و روان افراد به مراتب بیشتر از جسم است. آلودگی صوتی باعث افزایش فشارهای روحی و افزایش استرس در افراد می شود و یا ممکن است باعث کم خوابی و بد خوابی و ناراحتی های قلبی گردد. از دیگر اثراتی که آلودگی صوتی ایجاد می کند اختلال در سیستم ایمنی افراد و اختلال در زایمان است.
آلودگی صوتی ممکن است باعث انقباض عروق شود که این باعث افزایش فشار خون در افراد و باعث ایجاد مشکلات عروقی برای فرد می شود. بعد از شنیدن صداهای بلند ممکن است در گوش صدای وزوز شنیده شود که این از نشانه های ایجاد اختلال عروقی است. صداهای بسیار شدید و بلند ممکن است در فرد ایجاد شوک های شدید کند و باعث بسته شدن کامل عروق شود، بسته شدن کامل عروق نیز باعث سکته قلبی می شود.
اگر فرد بطور مداوم در معرض آلودگی صوتی قرار گیرد باعث ایجاد اختلال در سیستم شنوایی می شود و ممکن است باعث کاهش شنوایی شود. آلودگی صوتی باعث می شود اختلالات شنوایی حاصل از افزایش سن با سرعت بیشتری ایجاد شود.
علاوه بر تاثیراتی که آلودگی صوتی بر سلامت جسمی افراد دارد، بر روی سلامت روحی نیز اثر می گذارد و باعث افزایش استرس و ناراحتی های روحی در افراد می شود. افزایش استرس باعث کاهش سطح تمرکز می شود و احتمال خطا را در افراد بالا می برد که این باعث ایجاد صوانح در محیط کار می شود. ناراحتی های روحی باعث ایجاد رفتارهای ناهنجار و افزایش خشونت می شود.
بزرگترین منبعی که باعث ایجاد آلودگی صوتی می شود، ترافیک شهری و هوایی است، حدود ۸۰% از کل آلودگی های صوتی مربوط به ترافیک شهری و هوایی می شود. هزینه ی آلودگی صوتی در اروپا، بیش از ۴۰ میلیارد یورو است و طبق آمار در اروپا در از هر پنج نفر حداقل یک نفر در معرض صدا با شدت بالا قرار دارد.
تاثیرات منفی که آلودگی صوتی بر سلامتی جسمی و روحی انسان ها می گذارد و سروصدای ترافیک شهری که در شهرها روز به روز در حال افزایش است، اهمیت عایق کاری صوتی را بیش از پیش مشخص کرده.
در کشورهای پیشرفته یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده قیمت یک ساختمان عایق کاری صوتی آن می باشد. در این کشورها استانداردها و اصول مختلفی برای عایق کاری صوتی بیان شده است و عایق کاری صوتی برای بسیاری از محیط ها اجباری است از جمله می توان به بیمارستان ها، محیط های آموزشی و پرورشی، کتابخانه ها، سرای سالمندان، ورزشگاه ها، رستوران ها، سینماها و سالن های نمایش و موسیقی اشاره کرد. همچنین با عایق کاری صوتی می توان میزان آلودگی صوتی را در محیط های صنعتی که شدت صوت در آن ها بالا است را به نحو مطلوبی کاهش داد و سلامت کارکنان را تا حدی تامین کرد.