فقر سوختی و نقش عایق کاری در کاهش آن
فقر سوختی به عدم توانایی در گرم کردن ساختمان ها گفته می شود. برآورد شده است که در اروپا و شمال آمریکا، حدود ۱۰۰ میلیون خانوار نمی توانند خانه هایشان را در طول زمستان به اندازه کافی گرم کنند.
از هر ۵ خانواده انگلیسی که دارای فرزند هستند یک خانواده با مشکل فقر سوختی دست و پنجه نرم می کند. کارولین فلینت، نماینده انگلیسی، آماری ارائه داده است که طبق آن بیش از یک میلیون خانواده انگلیسی در دهه ی گذشته دچار فقر سوختی شده اند.
در پروژه ای درمورد فقر سوختی و علل و عوامل ایجاد آن و روش های مدیریت آن بررسی های صورت گرفته و پژوهشگران اقدام به تهیه و تولید مجموعه ای چندرسانه ای در این زمینه کردند.
در بخشی از این پروژه بیان شده است که با شروع فصل سرما، قیمت گاز طبیعی افزایش می یابد و این افزایش قیمت باعث می شود که مردم نتوانند در حد مطلوب خانه های خود را گرم کنند. در این پروژه ابعاد مختلفی از فقر سوختی و عوامل به وجود آوردنده ی آن مورد بررسی قرار گرفته است.
این پروژه و بررسی های انجام شده ابعاد گسترده ی فقر سوختی را نشان داد. در بیشتر موارد، خانه های بی کیفیت، عایق کاری نشده که راندمان اتلاف انرژی در آن ها بالا است و قیمت بالای انرژی باعث شده که مردم دچار مشکلات مالی شوند و این مشکلات مالی در نهایت باعث شده که سلامت مردم به خطر بیفتد.
در این پروژه با بهرگیری از رسانه های مختلف، سعی در نشان دادن اهمیت مصرف سوخت و بهینه سازی راندمان مصرف انرژی ساختمان ها، شده است تا در سال های آینده که مصرف سوخت بصورت تصاعدی افزایش می یابد، بهینه سازی مصرف انرژی باعث کاهش میزان مصرف و درست مصرف کردن انرژی خانه ها شود.
فقر سوختی در ایران
در ایران نیز مبحث ۱۹ ساختمان برای همین منظور تصویب شده است، اما متاسفانه این مبحث بطور جدی توسط سازندگان ساختمان ها دنبال نمی شود و مردم نیز توجه چندانی به عایق کاری بودن ساختمان و بهینه کردن میزان مصرف سوخت ندارند.
اگر این مبحث مورد توجه قرار گیرد، ساختمان هایی در کشور خواهیم داشت که میزان مصرف انرژی در آن ها کمتر است و با کاهش میزان سوخت محیط زیست سالم تری نیز خواهیم داشت.
۳۰ درصد از میزان سوخت مصرفی در ساختمان های کشور هدر می رود و این نشان می دهد که رعایت مبحث ۱۹ در ساختمان ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
عواملی مانند عدم استفاده از عایق های حرارتی که باعث کاهش میزان اتلاف حرارت در ساختمان ها می شود و همچنین ضعف در فرهنگ درست مصرف کردن انرژی و اجرایی نشدن کامل مبحث ۱۹ ساختمان باعث شده است که ساختمان های کشور به بزرگترین منبع اتلاف حرارت تبدیل شود.
در کنار این موارد استفاده بیشتر انرژی به معنای سوزاندن سوخت بیشتر و تولید آلاینده های بیشتر است. هر ساله در کشور با شروع فصل زمستان و در کلان شهرها شاهد افزایش آلودگی هوا هستیم بطوری که چندین روز در سال مدارس و ادارات به دلیل شدت آلودگی هوا تعطیل می شوند. عایق کاری حرارتی ساختمان ها می تواند کمک فراوانی به کاهش آلودگی هوا در فصل زمستان کند.