معایب یونولیت نسبت به عایق حرارتی صوتی پشم سنگ
امروزه با افزایش روز افزون قیمت انرژی و سوخت، توجه به عایق کاری ساختمان ها افزایش یافته است. عایق های حرارتی مختلفی در بازار به منظور عایق کاری ساختمان ها وجود دارد. دو نوع از این عایق ها، پلی استایرن (یونولیت) و عایق پشم سنگ می باشد.
فوم های پلی استایرن از بلورهای ریزی تشکیل شده است که در مجاورت بخار و فشار منبسط می شود و دارای ساختار سلولی بسته می باشد، بنابراین مقاومت خوبی در برابر آب و رشد باکتری ها دارد. اما از معایب این عایق این است که بلوک های پلی استایرن موجود در بازار اشتعال پذیر می باشد و در مقابله با آتش خطرات جانی و مالی جبران ناپذیری برای ساکنان ساختمان ها خواهند داشت.
مواد که به عنوان مصالح ساختمانی استفاده می شوند باید در برابر حریق پایداری شکلی داشته باشند اما پلی استایرن در برابر حریق بسیار ضعیف است و سریع آتش می گیرند و آتش به سرعت در این بلوک ها پیشروی می کند و آن ها را به شکل سیال در می آید. پلی استایرن انبساطی یا همان یونولیت به دلیل ماهیت مواد استفاده شده برای تولید آن بسیار قابل اشتعال می باشد و از سرعت سوخت بسیار بالایی برخوردار است به طوری که در مقادیر اکسیژن کمتر از هوا نیز به راحتی می سوزد.
علاوه بر پایداری شکلی مصالح ساختمانی باید در مواجه با آتش، دود و گازهای سمی تولید نکنند. این در صورتی است که از پلی استایرن در هنگام سوختن دود و گازهای سمی بسیاری منتشر می شود. مطالعات صورت گرفته نشان داده که بیش از نیمی از تلفات در آتش سوزی ساختمان ها به دلیل استشمام گازهای سمی بوده است.
می توان با افزودن مواد کندسوز، پلی استایرن را در برابر آتش مقاوم کرد اما استفاده از پلی استایرن دارای مواد دیرگداز تنها در دکوراسیون ساختمان مجاز است و استفاده از آن در ساخت و ساز ساختمان و به عنوان بلوک های پر کننده ی فضای بین تیرچه های سقفی مجاز نمی باشد.
در مقابل فوم های یونولیت، عایق پشم سنگ است که ماده اولیه آن سنگ بازالت می باشد. به دلیل نوع ماده اولیه، پشم سنگ در مواجه با حریق نمی سوزد و هیچ گاز سمی و یا دودی تولید نمی کند که جان ساکنان ساختمان را به خطر بیندازد .
این عایق مقاومت بسیار خوبی در برابر آتش دارد به طوری که تا 4 ساعت در دمای بالای 1000 درجه سانتیگراد مقاومت می کند و مانع از گسترش آتش به سمت دیگر عایق می شود و زمان لازم را برای فرار افراد به دام افتاد فراهم می کند. به همین دلیل به عنوان عایق ضد حریق نیز شناخته می شود و بکار می رود.
استفاده از بلوک های سقفی پلی استایرن در جهان رایج نمی باشد
بلوک های پلی استایرن که در سقف ساختمان به منظور عایق کاری استفاده می شوند که به عنوان “آتش پنهان” نیز از آن ها نام برده می شود، مصالح ساختمانی استاندارد نمی باشند و استفاده نادرست از آن ها عواقب جبران ناپذیری برای ساکنان ساختمان خواهد داشت.
هنوز استانداردی برای تولید بلوک های سقفی پلی استایرن توسط اداره استاندارد مشخص نشده است اما استفاده از آن ها تقریبا در تمام ساختمان های کشور شایع شده است، این درحالی است که مسئولان دائما در برابر استفاده از آنها هشدار می دهند. از بلوک های پلی استایرن در هیچ کشوری برای سقف استفاده نشده است و گفته می شود که بلوک های سقفی پلی استایرن از اختراعات ایران می باشد. لذا هیچ استانداردی تا کنون در مورد آن ها تدوین نشده است.
یونولیت نسبت به عایق پشم سنگ دارای نقاط ضعفی می باشد. عایق پلی استایرن ترد و شکننده است و مقاومت پایین در برابر حلال ها، برخی رنگ ها و چسب ها دارد و در برابر شرایط محیطی خارجی دوام پایینی دارد. بلوک های پلی استایرن به دلیل یک پارچه نبودن در برابر ضربات کوبه ای اثرات مثبتی ندارند.
در مقابل عایق صوتی حرارتی پشم سنگ دارای ثبات ابعادی بسیار خوبی است و طول عمری برابر با طول عمر ساختمان دارد. پشم سنگ از نظر شیمیایی نیز پایدار می باشد و مصالح ساختمانی باعث تخریب شیمیایی آن نمی شود.
عایق پلی استایرن نه تنها مانعی برای انتقال صدا نمی باشد بلکه تقویت کننده صدا نیز هست. در حالی که الیاف پشم سنگ جاذب صدا می باشد و به منظور عایق کاری سالن های نمایش، سینماها، سالن های کنفرانس، کتابخانه ها، زیر ریل قطار به منظور جذب امواج صوتی حاصل از حرکت قطار، مترو و … استفاده می شود.
از این رو استفاده از عایق صوتی حرارتی و ضد حریق پشم سنگ برای عایق کاری حرارتی و صوتی ساختمان ها پیشنهاد می شود.