مزایا و معایب کشت در پشم سنگ
پشم سنگ، یک بستر هیدروپونیک سبک وزن از چرخاندن سنگ بازالتی مذاب به الیاف ریز ساخته می شود که سپس به طیفی از مکعب ها، بلوک ها، صفحات در حال رشد و محصولات دانه ای تبدیل می شوند. از آنجایی که پشم سنگ و سایر پشمهای سنگی یا معدنی مورد استفاده در باغبانی از سنگ منشا میگیرند، از نظر بسیاری آنها را یک محصول طبیعی میدانند. پشم سنگ بستری است که به طور گسترده در باغبانی تجاری برای تولید محصولات متنوعی مانند گوجه فرنگی، خربزه، خیار، فلفل، توت فرنگی، گیاهان و گل های شاخه بریده مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال می تواند به راحتی توسط پرورش دهندگان هیدروپونیک کوچکتر که مایل به استفاده از فناوری بهبود یافته ناحیه ریشه هستند، استفاده شود.
مزایا و معایب پشم سنگ
مزایا
پشم سنگ مزایای زیادی برای تولید هیدروپونیک دارد: ساخت الیاف پشم سنگ از سنگ مذاب و بسته بندی پلاستیکی اسلب های در حال رشد، استریل بودن محصول و عاری از دانه های علف های هرز، آفات و عوامل بیماری زا را تضمین می کند. برندهای پشم سنگ با کیفیت بالا، به عنوان یک محصول تولیدی، از نظر کیفیت نیز ثابت هستند.پشم سنگ خواص فیزیکی خود را در طول زمان و با کشت های متوالی حفظ می کند. پشم سنگ وزن سبکی دارد و بنابراین به راحتی قابل حمل و جابجایی است، پس از آبیاری کامل، سنگین می شود و پایداری محصول را فراهم می کند.
پشم سنگ در طیف وسیعی از اندازهها از شاخههای کوچک تکثیر ۲ تا ۳ سانتیمتری که در ورقههایی برای کاشت مستقیم محصولاتی مانند کاهو و سایر نهالها به هم متصل شدهاند تا مکعبهای بزرگ بیش از ۱۰ سانتیمتر برای پیوندهای پیشرفتهتر عرضه میشود. شاخه های پشم سنگ اغلب برای قلمه ها استفاده می شوند که در آن سطوح هوادهی و رطوبت ایده آل را برای رشد سریع ریشه حفظ می کنند. اکثر محصولات پشم سنگ و مارک های معتبر هیچ تاثیر عمده ای بر EC، pH یا ترکیب محلول مغذی اعمال شده ندارند. از آنجایی که پشم سنگ هیچ ماده مغذی طبیعی را فراهم نمی کند، یک محصول مغذی متعادل استفاده شده باعث رشد مطلوب می شود.
پشم سنگ برای ایجاد رطوبت و هوادهی نزدیک به سطح ایده آل در ناحیه ریشه ساخته شده است، این به جلوگیری از آبیاری بیش از حد و خفگی ریشه در اثر کمبود اکسیژن کمک می کند.
پشم سنگ را می توان برای محصولات متوالی استفاده کرد زیرا ساختار آن با استفاده یا در طول زمان به سرعت تجزیه نمی شود. برخی از تولیدکنندگان گوجهفرنگی تجاری از پشم سنگ با کیفیت خوب برای ۶ محصول متوالی با استفاده از استریلیزاسیون با بخار برای کنترل پاتوژنهای ریشه بین کاشت استفاده میکنند.
محصولات پشم سنگ و صفحات در حال رشد آماده استفاده هستند، بستر فقط باید قبل از کاشت کاملا خیس شود. پشم سنگ را می توان با مقدار آب سنج کنترل کرد که اندازه گیری دقیق محتوای آب، EC و دما را در محیط ناحیه ریشه گیاه می دهد. اینها به تنظیم دقیق کاربرد محلول غذایی در سطح مناسب برای هر مرحله از رشد کمک می کنند.
معایب
پشم سنگ، علیرغم وزن سبکی که دارد، برای حمل و نقل و ذخیره سازی حجیم است. پشم سنگ باید روی یک سطح کاملاً هموار قرار داده شود تا گرادیان رطوبت داخل محصول یکنواخت شود و از ایجاد لکه های اشباع یا بیش از حد خشک جلوگیری شود.
علیرغم قابل استفاده بودن برای بیش از یک محصول، و برخی برنامه های بازیافتی که برای پشم سنگ مستعمل ایجاد شده است، دفع همچنان می تواند برای بسیاری از تولیدکنندگان مشکل ساز باشد زیرا پشم سنگ در طول زمان تجزیه نمی شود. الیاف پشم سنگ می تواند پوست را تحریک کند و در صورت دست زدن به پشم سنگ دانه بندی شده یا دور ریختن محصولات قدیمی پشم سنگ، استفاده از ماسک صورت توصیه می شود.
پرورش دهندگان جدید یا بی تجربه باید فرکانس و مقدار مناسب آبیاری را برای سیستم های پشم سنگ تعیین کنند زیرا این می تواند تا حدودی با سایر بسترها مانند پرلیت و کوکو متفاوت باشد.
پشم سنگ حاوی هیچ ماده مغذی طبیعی نیست (کوکو اغلب حاوی سطوحی از پتاسیم و گاهی مواد معدنی دیگری است که برای پیشتنظیم بستر استفاده میشود)، از این رو گیاهان در هر مرحله از رشد کاملاً متکی به یک محلول غذایی کاملاً متعادل و کامل هیدروپونیک هستند.
پشم سنگ به عنوان یک بستر بی اثر ساخته شده از سنگ، حاوی محرک های رشد طبیعی مانند اسید هیومیک، سایر ترکیبات آلی یا میکروب های مفید طبیعی نیست، اگرچه می توان این مواد را با استفاده از محصولات مکمل هیدروپونیک با کیفیت خوب اضافه کرد.